balklila home
toer
actueel archief toekomst reflectie koopjes cv contact links balklila
mevr.Kroes kop

Het tekstbeeld dat Douwe gemaakt heeft, past prachtig in de geschiedenis van Huize Maria. De vorige eigenares, mevrouw Kroes, die verpleegd werd in verzorgingshuis ‘Myosotis’, kwam in haar laatste levensjaren nog wel eens kijken in haar huis, onder begeleiding van de toenmalige kamerbewoners. Van één van die bezoekjes is een videoportret gemaakt. Douwe’s werk laat een binnenwereld zien op de plek waar mevrouw Kroes haar droom droomde.

 

 

  vol

In fort Rammekens ontbrak het slotfragment uit Boog, het gedicht dat de aanleiding vormde voor de installatie van zomer 2006 in Ritthem Zeeland. Dit fragment - een tekst die oplicht vanaf een geklonken plaat staal - was toen bedoeld als afronding van het bezoek aan de tentoonstelling daar.
Het werk hangt nu - binnen het kader van Weg van Kunst - in Huize Maria en is nu opgedragen aan mevrouw Kroes, die ooit de eerste steen heeft gelegd tijdens de renovatie van dit huis. Haar naam staat nog vermeld op de gevelsteen. Haar verbondenheid met dit huis aan de IJsselkade is in 1989 indringend op film vastgelegd door Brigitte Wolthuis. Een dezer dagen is het 15 jaar terug, dat mevrouw Kroes overleed.
Het werk werd op za 14 & zo 15 april 2007 met de ± 12 minuten durende film in samenhang vertoond.

fragment Boog

geknoopt lichtsnoer op
geklonken scheepshuid
130 x 95 cm

rekje met kleedje
voor opvang van de roest
123.0 x 15.5 cm

Weg van Kunst