tekstook
“Poëtische Installatie”

“Onze samenwerking is als twee ogen. We hebben allebei de beschikking over een oog dat een eigen beeld geeft. Door onze beide blikken samen te voegen ontstaat er diepte zien in een nieuw beeld.” Resultaat van de bundeling van krachten van Bert van der Sluijs en Douwe Buwalda was de tentoonstelling “Poëtische Installatie” in het Huys der Kunsten aan de Voorstraat no. 20 te Kampen.

Het werk van Bert van der Sluijs  krijgt zijn betekenis in de ruimte waarin het ontstaat. Afmetingen, licht, sfeer en functie van een plek bepalen samen met de beeld-elementen die Bert toevoegt het karakter van het kunstwerk. De elementen die hij voor deze installatie gebruikt zijn hengels met vleugels, een driewielig wagentje met zeis en veren. In combinatie met de zware steunbalken en oude muren van het Huys der Kunsten vormen zij het beeldende element van de “Poëtische Installatie”. De poëzie van Douwe Buwalda geeft het werk de diepte van het  “andere oog”. In dit geval is het werk van Bert de inspiratiebron van het gedicht. Maar dat is tijdens de ruim vijfjarige samenwerking niet altijd het geval. Soms is ook de poëzie van de dichter aanleiding voor het werk van de beeldend kunstenaar.
“We werken allebei graag met gevonden dingen. Bij mij zijn het oude gebruiksvoorwerpen die in mijn werk een nieuwe betekenis krijgen. Douwe vindt woorden en door ze te herschikken krijgen ze een andere lading.”

Beeld: Bert van der Sluijs, Taal: Douwe Buwalda
fotografie: René vd Weerd; Douwe Buwalda

Klik hier voor foto's

balklila home
toer
actueel archief toekomst reflectie koopjes cv contact links balklila