voetjes
De Carrousel met Voeten.            Bert van der Sluijs   2007

Dit werk heeft als basis een bewaard onderdeel van een decor dat ik 1995 gemaakt heb voor ‘De Gebroeders Flint, n.l. het onderstel van een treincoupé.
Ik vond dat zo’n mooi ding dat ik, als zich ergens een gelegenheid zou voordoen, het zou willen gebruiken in een nieuw te ontwikkelen beeld.
Die gelegenheid kwam inderdaad toen ik in 2005 werd uitgenodigd een tentoonstelling in te richten in Fort Rammekens, Vlissingen.
Dit is een oud kustverdedigingswerk en heeft een lange geschiedenis van militaire activiteiten. Hier zag ik kans het onderstel in te zetten voor een nieuw beeld, waarmee ik deze historie eer aan kon doen.
Het onderstel heb ik daartoe verbouwd tot een horizontale tredmolen, waarin 8 paar voeten gedwee meelopen met het draaiende wiel. Deze voeten komen uit een opgeruimd magazijn van een orthopedische schoenmakerij, elk paar is ietwat vervormd en daardoor uitvergroot uniek. Dit in de entourage van het oude fort gaf een zeer beklemmend beeld van het verplichte leven daar, van vele generaties soldaten.
Op vele mensen is dat inderdaad ook zo overgekomen, gezien de reacties in het gastenboek. Anderen hadden er echter geheel andere associaties bij. Vrolijke en filosofische gedachten heeft het beeld ook opgeroepen.
Zo ook bij Hans van den Boom en Erna van den Berg, beide artistiek verantwoordelijk voor  de  producties van Stella Den Haag. Zij vonden het beeld dermate interessant, dat zij mij gevraagd hebben het te mogen inzetten in hun project ‘Zinder’.
Het idee is nu, om samen met een regisseur en een speler een voorstelling te creëren rond het beeld n.a.v. alle mogelijke associaties erbij. Ik ben erg blij met deze mogelijkheid het beeld weer een nieuwe gelegenheid te geven zijn werk te doen in een geheel nieuwe omgeving, te laten anticiperen op de inspiratie die het heeft opgewekt bij theatermakers.

Stella den Haag

balklila home
toer
actueel archief toekomst reflectie koopjes cv contact links balklila